Landinrichtingsrente

Landinrichtingsrente is een belasting die u moet betalen wanneer u meer landbouwgrond heeft gekregen als gevolg van een kavelruil of ruilverkaveling. Wanneer u een bedrijf heeft in de agrarische sector kunt u dus te maken krijgen met deze rente. In veel gevallen kan het in uw voordeel werken om deze volledige kostenpost direct af te kopen in plaats van over een periode van 26 jaar met rente te betalen. Bij Aequalitas kunnen we u hierin adviseren. We berekenen voor u wat het meest rendabele scenario is. Bovendien kunnen we u altijd helpen met onze kennis en expertise op dit gebied.

Wat is landinrichtingsrente?

Landinrichtingsrente wordt ook wel ruilverkavelingsrente genoemd. Het is een belasting die u moet betalen wanneer de overheid het landschap opnieuw heeft ingericht. Om deze reden wordt het ook wel herinrichtingsrente genoemd. De landinrichtingsrente is een manier waarop de overheid de kavelruil verrekend. De partij in een kavelruil die grond heeft afgestaan wordt hiervoor gecompenseerd en de partij die meer grond heeft gekregen kan hiervoor gaan betalen. Deze vorm van belasting kunt u het best begrijpen en voornamelijk tegenkomen wanneer u te maken krijgt met een kavelruil. Wij kunnen u ondersteunen tijdens de kavelruil en met het afhandelen van de landinrichtingsrente.

Landinrichtingsrente als gevolg van een kavelruil

Een kavelruil is een instrument waarmee het landschap opnieuw kan worden ingedeeld, of heringericht. Bij een kavelruil wordt vaak landbouwgrond verruild zodat een bedrijf in de agrarische sector efficiënter en effectiever kan werken. Bij een kavelruil zijn altijd minstens drie grondeigenaren betrokken. Drie partijen brengen grond in die vervolgens onder minstens twee personen wordt verdeeld. Deze ruil is een van de makkelijkste manieren om de indeling van landbouwgrond te veranderen. Om de partijen te compenseren kunt u een landinrichtingsrente verwachten.

Landinrichtingsrente belastingdienst

De landinrichtingsrente wordt gevraagd van u door de belastingdienst. Wanneer u veel grond heeft gekregen vanuit een kavelruil, dan zal dit ervoor zorgen dat u aan de belastingdienst een jaarlijks bedrag moet betalen. Wanneer u geen grond heeft gekregen en alleen heeft afgestaan, kunt u eventueel geld terugkrijgen. Door landinrichtingsrente aan de belastingdienst te betalen, worden eventuele kosten die de overheid bij de herinrichting van het landschap heeft moeten maken verrekend. Ook wordt ervoor gezorgd dat alle partijen van de kavelruil eerlijk worden gecompenseerd.

Landinrichtingsrente aftrekbaar inkomstenbelasting

De landinrichtingsrente is voor iedereen aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Uw jaarlijkse aanslag landinrichtingsrente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting waardoor u minder hoeft te betalen bij de inkomstenbelasting. Dit kan 26 jaar lang voortduren. De kosten voor de herinrichting van het landschap worden over een periode van 26 jaar verdeeld met een jaarlijkse aanslag die u moet betalen. Via deze weg betaalt u wel een rente over het totaalbedrag. Het is namelijk een soort lening van de overheid.

Is landinrichtingsrente afkopen verstandig?

Veel bedrijven in de agrarische sector die te maken krijgen met landinrichtingsrente overwegen om het volledige bedrag af te kopen. In veel gevallen kan dit voordeliger zijn. Via de standaard weg betaalt u over een periode van 26 jaar het bedrag plus rente terug aan de overheid. Hier wordt vaak een hoge rente over berekend door de belastingdienst. Deze rente is vaak vele malen hoger dan op bijvoorbeeld uw spaarrekening. Dit kan ervoor zorgen dat het afkopen van de landinrichtingsrente rendabeler voor u is. Dit kan zelfs het geval zijn wanneer u een lening moet afsluiten om het af te kopen. De reden hiervoor is dat de rente op de lening aanzienlijk lager kan zijn.

Wilt u weten of het afkopen van de landinrichtingsrente in uw situatie rendabel en verstandig is? Of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact op met Aequalitas, we voorzien u graag van advies!

Kan aequalitas u van dienst zijn?

Wilt u weten wat Aequalitas voor u kan doen, dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.

contactformulier