Onteigening

In verband met de woningbouw, energietransitie, bedrijventerreinen en veranderende infrastructuur, is het landschap van Nederland continu in ontwikkeling. Heeft de overheid plannen voor uw omgeving en staat uw

Heeft de overheid plannen voor uw omgeving en staan uw percelen onroerende zaken, agrarische grond of woning in de weg? Dan zal de overheid u een bod doen om u schadeloos te stellen. Indien u het niet eens bent met het aanbod dat u krijgt, dan kan de overheid tot onteigening overgaan. Volgens de wet mag de onteigening van uw huis en grond geen nadelig effect hebben op uw vermogen of inkomen.

Aequalitas kan u adviseren wanneer de overheid tot onteigening wil overgaan. We kunnen onder meer een advies- of taxatierapport voor u opstellen. Wij vinden het belangrijk dat u compleet schadeloos gesteld wordt. Bent u benieuwd hoe wij u daarbij kunnen helpen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Onteigening betekenis

We spreken van onteigening wanneer u gedwongen wordt om uw huis aan de overheid over te dragen. De overheid mag enkel tot onteigening overgaan in verband met het algemeen belang. Alvorens er een onteigeningsprocedure wordt gestart, zal de overheid u een bod doen. Wanneer u hier niet mee akkoord gaat, start de overheid doorgaans een onteigeningsprocedure. Deze procedure valt onder het burgelijk recht.

Onteigening woning

Wanneer de overheid tot onteigening van uw woning wil overgaan, kan dit behoorlijk vervelend zijn. U wordt immers gedwongen om te verhuizen. Het is wettelijk vastgelegd dat de onteigening van uw huis geen negatief effect mag hebben op uw vermogen of inkomsten. Om die reden is het belangrijk dat de schade goed in kaart wordt gebracht. Zo weet u welk bedrag u aan nadeelcompensatie kunt eisen. Aequalitas kan u hierbij helpen. Wij beschikken over alle relevante certificeringen.

Waarde woning bij onteigening

Wanneer sprake is van een onteigeningsprocedure, moet de waarde van uw woning bepaald worden. Het is verstandig om de waarde van uw woning zelf te laten taxeren. Wij stellen een uitgebreid taxatierapport voor u op. Daarin gaan we ook dieper in op de vermogensschade, inkomensschade en bijkomende schade. Alle schade die door de onteigening van uw huis wordt veroorzaakt, wordt in het taxatierapport opgenomen.

Onteigening boeren stikstof

De overheid wil minder boerenbedrijven om zo de stikstofuitstoot te verminderen. Per 1 juli 2023 krijgt de overheid toegang tot een transitiefonds, om veebedrijven op te kopen. Heeft de overheid plannen om uw bedrijf over te kopen, maar weigert u dit? Dan zal de overheid tot onteigening overgaan. Bent u benieuwd wat u als veehouder kunt doen? Wij geven u graag advies! Bij Aequalitas hebben we zelf een agrarische achtergrond en vinden we het belangrijk dat u compleet schadeloos gesteld wordt.

Onteigening grond door gemeente

Onteigening van uw grond door de gemeente is een vergaande maatregel. De overheid mag uw grond niet zomaar onteigenen. Dit is enkel toegestaan wanneer aantoonbaar is dat dit noodzakelijk is vanwege het maatschappelijk belang. Heeft u hier twijfels bij? Of wilt u er absoluut zeker van zijn dat u een realistische vergoeding krijgt? Dan zijn wij u graag van dienst.

Veelgestelde vragen over onteigening

Onteigening is een ingrijpende maatregel waarbij de overheid het eigendomsrecht van een persoon op een bepaald stuk grond of eigendom overneemt. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het realiseren van openbare werken of het uitvoeren van ruimtelijke ordening. Onteigening roept vaak veel vragen op bij betrokken partijen. Hieronder worden enkele veelgestelde vragen beantwoord.

Wat is onteigening?

Onteigening is een gerechtelijke procedure onder het burgerlijk recht. Een onteigeningsprocedure mag enkel plaatsvinden nadat de overheid eerst geprobeerd heeft om uw woning of grond minnelijk te verkrijgen. Dat betekent dat de overheid eerst een bod op uw grond moet doen. Pas wanneer u daar niet mee akkoord gaat, wordt er een gerechtelijke procedure gestart. Uiteindelijk bepaalt de rechter of de woning onteigend wordt en welke schadevergoeding u ontvangt.

Wat betekent onteigening?

Een onteigening is anders dan een inbeslagname. Een inbeslagname kan plaatsvinden als u verdacht wordt van strafbare feiten. Bij een onteigening is dat niet het geval. Indien uw woning of grond onteigend wordt, bent u niet langer de eigenaar. Hier gaat een gerechtelijke procedure aan vooraf. U wordt dus niet van de ene op de andere dag uit uw huis gezet. De overheid moet ook goed kunnen onderbouwen waarom een ontheiliging in het algemeen belang is.

Kan aequalitas u van dienst zijn?

Wilt u weten wat Aequalitas voor u kan doen, dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.

contactformulier