Voorkeursrecht gemeenten
Het kan voorkomen dat de gemeente het voorkeursrecht gemeenten toepast op uw grond . Dit betekent niet dat u direct actie moet ondernemen. Het voorkeursrecht wijst wel aan dat de gemeente of andere overheidsinstantie uw grond als eerste kandidaat mag kopen. Dit kan voor diverse ongemakken zorgen wanneer u besluit uw grond te verkopen. Heeft de overheid het voorkeursrecht op uw grond toegepast en heeft u hier vragen over? Of wilt u uw grond verkopen terwijl het voorkeursrecht van toepassing is? Dan kunt u een beroep doen op de expertise van Aequalitas.
Wat is wet voorkeursrecht gemeenten?
De wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) is een wet die gemeenten en andere overheidsinstanties in staat stelt om als eerst een perceel te kopen. Er wordt een besluit tot aanwijzing opgesteld waarover u als grondbezitter wordt geïnformeerd. Hierin leest u de redenen waarom uw grond onder het voorkeursrecht voor gemeenten is geplaatst. Ook leest u hierin wat de nieuwe toegekende bestemming van de grond zal zijn. Het aangewezen voorkeursrecht kan verschillende jaren duren. Dit kan bijvoorbeeld drie jaar zijn. Ook perioden van tien jaar zijn mogelijk.
Wet voorkeursrecht gemeenten betekenis
De Wet voorkeursrecht gemeenten betekent dat overheidsinstanties zoals gemeenten een betere positie op de grondmarkt kunnen verkrijgen. Wanneer het voorkeursrecht namelijk van toepassing is, dient u als grondbezitter bij verkoop het perceel eerst aan de overheid aan te bieden. Dit hoeft enkel wanneer u de grond wilt verkopen. De overheidsinstantie kan u een bod doen voor uw perceel. Dit versterkt niet alleen de positie van de overheid op de grondmarkt, maar voorkomt ook prijsopdrijving door speculatie.
Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing
Voordat de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is, zijn er een aantal voorwaarden. Ieder soort perceel kan onder het voorkeursrecht worden gesteld. Het is hierbij wel belangrijk dat de toegekende bestemming die de gemeente voor de grond stelt niet-agrarisch moet zijn. Is de grond nu agrarisch, maar is het in het plan anders? Dan mag het perceel ook onder voorkeursrecht worden gesteld. De beoogde bestemming kunt u achterhalen in een bestemmingsplan, inpassingsplan, structuurvisie of het besluit tot aanwijzing.
De wet voorkeursrecht gemeenten blijft van toepassing voor uw perceel voor de termijn die vermeld staat in het besluit tot aanwijzing. Dit kan voor een duur van tien jaar zijn, maar ook voor een periode van drie jaar. Het is hierbij wel mogelijk dat er voordat de termijn verstreken is een nieuw besluit tot aanwijzing komt om deze termijn als het ware te verlengen.
Hoe werkt de Wvg?
Praktisch gezien werkt de Wvg eenvoudig. Wanneer op uw perceel de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is, hoeft u de grond niet direct te verkopen. Mocht u het perceel voor het verstrijken van de termijn willen verkopen, dan moet u het eerst aanbieden aan de overheid. De overheidsinstantie kan van de koop afzien of een bod uitbrengen. Samen kunt u tot een verkoopsom komen. Is dit niet mogelijk? Dan wordt er een rechter aangewezen die de verkoopprijs bepaalt of die een expert aanwijst voor het vaststellen van de verkoopprijs. Het blijft hierbij mogelijk voor u om van de verkoop af te zien. Wanneer de overheid van de verkoop afziet, bent u drie jaar lang vrij om het perceel te verkopen.
Omgevingswet
Naar verwachting vervalt op 1 juli 2023 de Wet voorkeursrecht gemeenten en wordt het vervangen door de Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet. De inhoud van deze nieuwe wet is vrijwel hetzelfde. Er verandert wel iets voor het voorkeursrecht dat wordt toegekend op basis van een omgevingsplan. In dit geval vervalt de aanwijzing na vijf jaar en wanneer de overheid afziet van de koop.
Wilt u meer informatie over de Wet voorkeursrecht gemeenten? Of wilt u weten of u onder deze wet wel goed doet aan het verkopen van uw perceel? Neem dan gerust contact op met Aequalitas voor advies.
Kan aequalitas u van dienst zijn?
Wilt u weten wat Aequalitas voor u kan doen, dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.