Schadeloosstelling

Mogelijk zijn er plannen voor maatschappelijke ontwikkeling in het gebied waarin u woont. Zo kan het zijn dat uw woning of landbouwgrond in de weg staat van deze plannen. De desbetreffende overheidsorganisatie die u wilt uitkopen, kan dan overgaan tot een schadeloosstelling. Bij Aequalitas willen we graag dat dit proces eerlijk verloopt. We helpen u daarom graag om de juiste geldsom te ontvangen voor de schade die u lijdt. Vanuit onze agrarische achtergrond snappen we precies wat u doormaakt.

Wat is schadeloosstelling?

Schadeloosstelling is een manier van compenseren voor het onteigenen van uw woning, landbouwgrond en andere onroerende zaken. Bij een schadeloosstelling ontvangt u een geldsom die berekend is aan de hand van de schade die u lijdt en is veroorzaakt door een ander. Bij maatschappelijke ontwikkeling van een gebied kan een schadeloosstelling voorkomen wanneer de overheid uw grond wil bezitten om de ontwikkelingsplannen te kunnen uitvoeren. 

Vaak doet de overheid u dan een aanbod. Wanneer u het niet eens bent met dit aanbod, kan de volgende stap een onteigening zijn. Hierbij wordt de geldsom op basis van de schade die u lijdt nauwkeurig berekend. Bij Aequalitas kunnen we u in beide situaties ondersteunen. Zo kunnen we bijvoorbeeld advies geven over de geldsom die u geboden wordt in een schadeloosstelling. 

Schadeloosstelling onteigening

Een schadeloosstelling kan overgaan tot een onteigening. Dit gebeurt wanneer u als grondeigenaar het niet eens bent met het geboden bedrag. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de geboden geldsom voor u ontoereikend is. We kunnen samen met u kijken naar de voor en nadelen van een schadeloosstelling en onteigening. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een onteigening voor u nadeliger uitvalt. Bij een schadeloosstelling wordt er namelijk een bod gedaan, terwijl bij een onteigening de precieze geldsom voor schadevergoeding wordt berekend. 

Vrijwillige kavelruil

Een alternatief voor een schadeloosstelling of onteigening is een vrijwillige kavelruil. Een kavelruil is een ruilovereenkomst tussen drie of meer grondeigenaren. Dit biedt diverse voordelen voor alle partijen die deelnemen aan de ruil en kan ervoor zorgen dat u er beter van af komt dan bij een schadeloosstelling of onteigening. Een kavelruil wordt veelal toegepast in de agrarische sector. Door landbouwgrond te ruilen, kunnen bedrijven in deze sector vaak efficiënter werken.

Ook u, als woningeigenaar in het gebied buiten de bebouwde kom, kunt baat hebben bij een vrijwillige kavelruil. Een kavelruil is namelijk snel en effectief. Er kan snel een oplossing komen, waarbij u vaak direct een passend alternatief ontvangt. Dit kan een goed alternatief zijn voor een gedwongen verhuizing door onteigening. Ook de overheid kan namelijk deelnemen aan een kavelruil.

Kavelruil overdrachtsbelasting

Een kavelruil heeft ook diverse voordelen op financieel gebied. Wanneer de belastingdienst de kavelruil namelijk erkent, geniet u van vrijstelling van overdrachtsbelasting. Bij een schadeloosstelling en onteigening is dit vaak niet het geval. Bij een kavelruil geen overdrachtsbelasting hoeven betalen kan u veel geld besparen. Dit is zeker het geval wanneer u veel onroerende zaken bezit die u wilt overdragen.

Wat kan Aequalitas voor u betekenen?

Bent u benieuwd of het bedrag van het aanbod van uw schadeloosstelling voldoende is? Schakel dan gerust Aequalitas in. We adviseren u graag over de schadeloosstelling. Zo kunnen we u vertellen of u met het bod voldoende wordt gecompenseerd. Daarnaast is het ook mogelijk om ons in te schakelen bij een onteigening. We zorgen er namelijk graag voor dat u naar behoren wordt gecompenseerd en niet ten nadele wordt gesteld. Uiteraard kijken we ook graag naar de mogelijkheden voor een vrijwillige kavelruil in plaats van een schadeloosstelling. Heeft u vragen over een schadeloosstelling of wilt u graag advies in uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op en wij zorgen voor gelijkheid vanuit onze agrarische achtergrond.

Kan aequalitas u van dienst zijn?

Wilt u weten wat Aequalitas voor u kan doen, dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.

contactformulier